Du kan göra rischoklad på olika sätt. Enklast är att använda choklad – mörk eller ljus efter eget tycke och smak enligt det första receptet. Recept 2 kräver lite mer tid och bygger på en bas av bl.a. cocosfett och ger därför lite mer “julig” smak.
Rischoklad 1
-200 g mörk choklad (undvik blockchoklad – det är bättre med Marabous mörka choklad)
(kan ersättas av en blandning av t.ex. 50 % ljus och 50 % mörk choklad)
– Puffat ris
Gör så här:
1. Smält chokladen i vattenbad i kastrull på spisen eller värm upp den försiktigt i microvågsugnen.
2. Blanda i puffat ris i den smälta chokladen och klicka ut massan på smörpapper. Du kan också hälla ut hela smeten till en större kaka som sedan kan delas i lagom stora bitar när chokladen stelnat.
Rischoklad 2 (30 st)
100 g kokosfett
100 g mörk choklad
0,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
8 dl Vårgårda ris
(Blandat strössel)
Gör så här:
1. Smält kokosfett och choklad på svag värme i en kastrull.
2. Låt blandningen svalna och rör sedan i socker och ägg.
3. Blanda i riset.
4. Klicka upp smeten i muffinsformar.
5. Garnera gärna med strössel.