Snöbollar

Goda recept på “snöbollar”. Lite kul inslag bland allt annat julgodis.

Snöbollar (15-20 st) – vita chokladkulor
snöbollar100 g vit choklad
1,25 dl kokos
knappt 1 msk pressad citron

Garnering:
kokos, strössel eller florsocker

1. Smält choklad i micro eller i vattenbad på spisen.

2. Blanda i kokos och den pressade citronen. Smaka gärna av så att du får lagom mängd citron i – dosera efter eget tycke och smak.

3. Ställ smeten svalt och låt den svalna något. Smeten får inte hinna stelna helt. Forma till små kulor .

Tips: Om du vill kan du rulla kulorna i kokos eller i färgglatt strössel. Det fungerar också bra att pudra på florsocker.

Förvara i kylen i tillsluten burk.

OBS!  Receptet kan dubblas vid behov.




Snöbollar med kokossnö – julig och god efterrätt

Vaniljglass
Sorbet
3 dl vispgrädde

Garnering:
kokos eller vit choklad

1. Tag en skopa vaniljglass och en skopa sorbet  och tryck ihop dessa. Forma till en “snöboll”. (Funkar bäst om du har lite vatten på händerna.) Gör detta moment så snabbt som möjligt. Lägg sedan in snöbollarna i frysen på tallrik eller på smörpapper.

2. När snöbollarna är riktigt frysta igen tar du ut dem ur frysen och doppar dem i vispad grädde. Sätt därefter in dem i frysen igen.

3. Grädden blir hård och lite isliknande efter några timmar i frysen.

4. Servera på ett fat med kokos i botten. Gör du riktigt många kan du stapla dem ovanpå varandra vid servering. Strö gärna över riven vit choklad eller kokos.

Tips1: prova att blanda olika sorters glass och sorbet efter tycke och smak.

Tips 2: Vill du undvika för mycket kladd? Ta bara en sorts glass och använd en skopa som formar glassen till en rund boll. Doppa därefter bollen direkt i den vispade grädden och sätt in i frysen. Ett litet enklare och snabbare sätt att få snöbollarna klara.

Tips 3: Vill du undvika vispgrädde kan du istället rulla snöbollarna i kokos och därefter sätta in dem i frysen.

Tips 4: Vill du göra en extra god efterrätt? Gör då en björnbärs- eller hallonsås till. Ta frysta bär och värm dessa – tillsätt lite socker och servera till. Smaskigt!

TÄNK PÅ! Dessa snöbollar måste förberedas i god tid i förväg!