Chokladpudding

Varför inte göra lite hemlagad chokladpudding att ha på julbordet? Kanske inte helt traditionellt inslag på julbordet men klart poplärt hos alla barn – och också hos oss vuxna som har barnasinnet kvar! Eller varför inte smaksätta med lite Baileys? Längst ner hittar du också ett sätt att “fuska lite”. 🙂

chokladpuddingHemlagad chokladpudding (3-4 port.) – Recept nr 1

6 dl mjölk
5 msk majsstärkelse (Maizena)
5-6 msk socker
3-4 msk kakao
1-2 msk vaniljsocker

1. Blanda mjölk, maizena, socker och kakao i en kastrull.

2. Låt krämen koka under omrörning och koka någon minut (tills den blir tjock i konsistensen).

3. Smaksätt med vaniljsocker.

4. Häll upp krämen i en vattensköljd skål/form eller i portionsglas. Strö över lite socker så att det inte blir skinn på ytan

5. Låt puddingen kallna, det tar ca 2-3 timmar i kylskåp – och sedan är det bara att äta!

Servera med vispad grädde.

*********************

Hemlagad chokladpudding (4 port.) – Recept nr 2 (med mindre socker)

6 dl mjölk
5 matskedar maizenamjöl
3 matskedar socker
3 matskedar kakao
ett ägg
1 msk vaniljsocker

1. Blanda ihop allt utom vaniljsocker i en kastrull. Rör med en visp och låt smeten koka upp. OBS! Vispa hela tiden i botten av grytan så att det inte bränner fast.

2. När smeten tjocknat (efter några minuter) – ta bort grytan från plattan.

3. Blanda i 1 msk vaniljsocker och vispa ordentligt.

4. Häll över till dessertglas eller skål. Strö över socker, detta förhindrar att det blir en skinnyta.

5. Låt svalna i kyl och servera sen med grädde eller enligt önskemål.


Hemlagad chokladpudding (4 port) – Recept nr 3

Du kan också göra chokladpudding på mörk choklad och gelantin. Tycker själv att det är lite pilligare och föredrar recepten ovan, men här kommer ett recept för dig som vill prova:

3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad (minst 70%)
2 gelantinblad
4 msk råsocker

1. Blötlägg gelantinbladen i vatten i några minuter.

2. Värm upp grädden i en kastrull (OBS! ska inte koka). När den är rykande varm, dra av kastrullen från plattan.

3. Bryt ner chokladen och häll i sockret.

4. Rör om så att choklad och socker smälter ner

5. Rör i gelantinet och låt det smälta. Blanda väl.

6. Häll upp i fyra portionsskålar.

7. Ställ i kylen några timmar.

Servera enligt önskemål, t.ex. med vispad eller ovispad grädde och/eller färska bär.

**********************

Eller… så kan man fuska lite!!! 

Chokladpudding med Bailey´s

Det är naturligtvis möjligt att “fuska” genom att använda chokladpudding gjord på pulver. Lite annorlunda smak kan man få genom att ersätta en del av mjölken med Bailey´s likör. Prova dig fram till hur mycket du vill ha i – allt efter tycke och smak. 🙂