Tjong-kola

Här hittar du recept på den berämnda tjong-kolan. Augusta Jansson, Stockholm, gjorde redan i slutet på 1800-talet den goda tjong-kolan. Inte helt enkel att göra – men mycket omtyckt.

Tjong-kola

tjong-kola3 dl socker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde
25 gr smör (=2 msk)

(eventuellt: 1 msk ingefära)

1. Blanda socker, grädde, smör och sirap i en hög gryta (ca 3 l). Sätt i en hushållstermometer. Koka blandningen utan lock tills temperaturen är 150 grader eller då du kan göra “kulprov”. Ca 20-30 minuter.

2. Under tiden kolan koker olja in en marmorskiva eller bakplåt. Ett tips kan vara att lägga urvridna diskdukar under plåten så att den ligger stilla.

3. När kolan kokt färdig blanda eventuellt ner ingefära.

4. Häll upp massan på skivan eller plåten och låt den stelna lite. Vik upp kanterna mot mitten några gånger med oljad degskrapa eller bordskniv. Arbeta massan med händerna när det går att ta i den. Drag ut och vik ihop massan i luften. Drag tills det går trögt och färgen blivit ljus. Drag sedan ut lite av massan i taget och klipp den snabbt med en bra hushållssax till mindre bitar t.ex. över en bricka.

Obs! Att jobba med tjongkolan är inte helt enkelt utan kräver lite träning. Tekniken är densamma som när man gör polkagrisar. Om du är snabb och van kan du hinna hantera hela satsen själv annars är det enklast om 2 personer hjälps åt.