Fransk nougat är gott – och det är fullt möjligt att göra hemlagad fransk nougat. Prova själv!
5 dl socker
1 kryddmått salt
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
2 äggvitor
ca 1/2 dl mandel
ca 1/2 dl cocktailbär
+ mörk choklad
1. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en kastrull. .
2. Koka kraftigt utan lock tills smeten tjocknat och du kan forma en hård kula av smeten..
3. Skålla, skala och hacka mandeln . Hacka körsbären medan sockerlagen kokar. Vispa vitorna till skum.
3. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggviteskummet under kraftig vispning. Fortsätt att vispa tills massan blir fast.
4. Blanda i mandel och körsbär.
5. Bred ut massan på bakplåtspapper i en form, (ca 20 x 30 cm,)
6. Forma en eller två rullar (olja in fingrarna så går det lättare) Sätt in i kylen. Skär i bitar och förvara i burk med lock.
7. Smält mörk choklad i microugnen eller i vattenbad på spisen. Doppa bitarna i den mörka chokladen och lägg på bakplåtspapper. Gott!!